Selamat datang ke blog Simulasi Pemikiran. Jangan lupa tinggalkan jejak sahabat-sahabat semua. Terima kasih kerana sudi ziarah blog ini. Salam ukhwah.

Saturday, December 26, 2009

Ukhwah Yang Terjalin

Assalamu'alaikum..

Sudah lama rasanye ana tidak update blog ana..kekangan masa dengan STUDY dan terlampau sibuk dengan aktiviti-aktiviti yang akan dijalankan, membuatkan ana lupa untuk 'singgah' melihat blog ana sendri..

Untuk entri ana kali ini, ana ingin berkongsi sedikit pengalaman ana bersama sahabat-sahabat ana yang lain ( Fiqa,Zimah,Abg Saleh dan Abg Firdaus) 'handle' satu program yang melibatkan pelajar-pelajar sekolah di kawasan Kulai hingga Johor Bahru pada 19hb Dec yang lepas..

Program ini anjuran Kesatuan Pelajar Islam Johor (KPIJ) daerah skudai yang baru diwujudkn (yeke?). Pada mulanya ana terkejut apabila senior ana (Saudara aliemran) meminta pertolongan ana untuk mengadakan satu program kawasan Johor Bahru yang melibatkan adik-adik yang pernah mengikuti program-program KPIJ ini..ana pada mulanya tak yakin mampu mengendalikannya,tapi atas kepercayaan yang diberikan kami npun merancang satu program yang dinamakan EKSPLORASI KPIJ yang diadakan di Hutan Bandar Johor Bahru..

Selepas mesej dan 'call' semua peserta-peserta ini, selepas berbincang tentang aktiviti yang akan diadakan, akhirnya,pada hari yang dijanjikan pun tiba..pada mulanya ana berasa macam tidak berjaya kerana yang datang hanya 7 orang sahaja..tapi sebelum program bermula,datang lagi ahli yang menambahkan bilangan ahli seramai 16 orang..ana bersyukur sangat pada masa itu (walaupun muslimin sikit je yang datang)..peserta yang hadir dalam lingkungan umur 12 hingga 18 tahun..

Aktiviti kami bermula dengan berkenalan dengan fasilitator yang hadir termasuk ana, kemudian membuat satu modul ta'aruf yang pertama iaitu 'Identiti'..disini meminta peserta mendapatkan tandatangan sahabatnya yang mempunyai ciri-ciri yang kami tetapkan dalam masa 2 minit saja..walaupun bilangan peserta sikit, namun mereka kelam kabut untuk menyiapkan tugasan tersebut..dan di akhir aktiviti, hanya sebilangan peserta yang berjaya mnyiapkan tugasan tersebut..kami memanggil salah seorang daripada mereka untuk tampil ke hadapan dan 'introduce' diri mereka dan empunya tandatangan yang mereka dapatkan tadi..aktiviti ini hanyalah untuk membuatkan peserta mengenali sahabatnya secara kesuluruhan,bukan hanya mengetahui apa ciri-ciri sahabatnya itu..

Aktiviti kami yang seterusnya dinamakan 'Curi-curi Pipi'..sebelum aktiviti ini dijalankan, kami membahagikan mereka kepada 4 kumpulan..aktiviti ini dijalankan secara berpasangan..masing-masing perlu memperkenalkan diri mereka secara 'detail' dan pasangannya perlu mengikutnya dan sebaliknya..dan akhirnya,peserta perlu mencuit pipi pasangannya secara serentak dengan perlakuan pasangannya..memang melucukan melihat gelagat mereka ini...

seterusnya,kami meneruskan aktiviti yang melibatkan kretiviti mereka iaitu 'Salesman'..disini mereka perlu menghasilkan satu produk dari persekitaran mereka (barang semulajadi atau buangan) dan memasarkannya (iklankan) kepada kami..disini kami nampak pelbagai jenis barang yang dihasilkan mereka..macam-macam ragam apabila mereka kena bercakap tentang kelebihan barang tersebut berbanding yang ada di pasaran sekarang..aktiviti ini dilaksanakan untuk mencungkil bakat yang mereka ada dari segi berkata-kata dan keyakinan mereka apabila mereka ingin memasarkan barangan mereka kepada pengguna.

'Tunang.Kahwin dan Cerai'..itulah nama aktiviti kami seterusnya..disini peserta perlu fokus mendengar arahan fasi dan perlu bekerjasama dalam melaksanakan aktiviti ini..dan aktiviti kami yang terakhir pada waktu itu adalah 'Eksplorace'..semasa aktiviti ini dijalankan,hujan rahamat turun tidak menentu (lebat dan renyai)..namun,kesungguhan peserta untuk menghabiskan eksplorace ini membuatkan kami pun ingin meneruskan aktiviti ini hingga ke penghabisan..masing-masing menunjukkan muka yang puas dan ada yang tidak puas hati apabila ada satu 'check point' yang begitu susah untuk mereka dapatkan..akhirnya semua peserta dapat juga menghabiskan semuanya dalam masa sejam lebih..

Aktiviti di Hutan Bandar telah selesai..sementara menunggu pengangkutan tiba untuk ke bangunan KPIJ Pusat di Mustika Embun (ME), kami muhasabah diri kami dan sempat mengambil gambar pemandangan yang amat indah di situ..sebenarnya banyak lagi yang ana ingin kongsikan,tapi ketandusan idea dan ingatan yang lemah ini,membuatkan ana ingin menghabiskan entri ini secepat mungkin (hehehe)...

akhir kalam,ana harap ukhwah yang terjalin ini tak akan terhenti sampai di program itu sahaja..=) Hidup Islam..Hidup Biar Berjasa..=)

No comments:

Post a Comment